top of page

Kompost / Bokashi ....ja, men jeg bor i leilighet.....

Og produsere sin egen kompost i leilighet går faktisk kjempe fint. Du rynker kanskje på nesa og tenker det kommer til og lukte og bli mye søl.

Men der tar du feil, med de nye systemene er det enklere enn noen gang , å produsere egen kompost hjemme som kan brukers i krukker og inneplanter.

Vi bruker Urban Compost sitt system som tar lite plass, lett og gjøre rent. Man kan faktisk putte delene i oppvaskmaskinen og er helt luktfritt. Og ikke minst prosessen med og lage egen kompost starter umiddelbart.

Her er ett oppsett fra en kunde, som har valgt to små bøtter til leiligheten sin. To små city bøtter på 6 liter hver passer perfekt inni standard kjøkken skap.

For og gjør det enklest mulig har vi satt sammen en liten handle liste, eller utstyrsliste om du vil det. Med dette er du i full gang med hjemme kompostering / Bokashi  • En stykk Compost accelerator ( eller bokashi strø om du ønsker det)


  • En plast kasse med lokk, ca 20-30 liter
Du lurer nok litt på hvorfor i alle dager to kompost bøtter. Grunnen er enkel, når den første bøtten er full så anbefaler vi at bøtten får stå i ett par uker å fermentere i romtemratur før du tømmer den over i kassen.

Disse bøttene er lufttette som er nøkkelen til at fermenteringen starter, og er lukt fri.

Og i mellom tiden så begynner du og fylle bøtte nummer to.

Og ikke glem å tapp ut vesken, denne kan du blande ut i vann og vanne potteplanter , krukker og hage med. Bokashi vesken lukter stramt når du tapper den ut, men når du blander den ut med vann så forsvinner lukten. Blandingsforholdet er 2 ts per liter vann.


Skulle du oppleve at det lukter vondt av bøtten din så er grunnen enkel, for mye fuktighet. Dette fikser man lett med og tappe overflødig væske og legge en avis på toppen slik at fuktigheten trekker opp, og da vil lukten forsvinne.


Hva nå da? Bøtten min er full.


Etter at bøtten din har stått og fermentert i ett par uker, er det på tide og lage jord. Fram med kassen.

I kassen skal du ha ett tynt lag med avispapir og ett lag med jord. Så heller du de fermenterte matrestene oppi som du blander med jord og på toppen legger du ett nytt lag med jord

Etter noen uker vil matrestene bli omdannet til fin matjord.Viste du at Bokashi stammer fra japan og betyr fermentert organisk materiale. Dette er ett alternativ til varm eller kald kompostering. Denne metoden går ut på og fermentere matrestene for og så kompostere dem ( kilde:https://no.wikipedia.org/wiki/Bokashikompostering )

Og fermentering det har vi holdt på med i mange hundre år, blant annet er yoghurt fermentert.
625 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page